PHOTORI 2021.

Riječki festival fotografije


Izložba fotografija

Maje Strgar Kurečić

FLOATING GARDEN

GALERIJA PRINCIPIJ

Trajanje izložbe:  14. 9. – 25. 9. 2021.

Galerija je otvorena radnim danom: 10 – 13 i 17 – 20, subotom 10 – 13, a nedjeljom i praznikom je zatvorena.

Od poriva je postala igra, od igre fotografija. Slično kao i u svom ranijem ciklusu Other Worlds Maja se sa svojim „blagom“ povukla u dječju sobu, uronila ga u jednu običnu zdjelu s vodom, istu onu u kojoj nedjeljom kuha ručak, i samo uz svjetlo stolne lampe započela je s transformacijom. 

iz recenzije Ive Prosoli


2. 10. otvorene su dvije izložbe

Galerija Principij

Galerija je otvorena radnim danom: 10 – 13 i 17 – 20, subotom 10 – 13, a nedjeljom i praznikom je zatvorena.

KREATIVNA FOTOGRAFIJA

Izložba članova Foto kino kluba Čačak

Branka Vučićević Vučković, Sjenke

Davne 1977. godine, uz veliku podršku i pomoć pok. profesora Dragana Golubovića i doajena srpske fotografije pok. Dragoljuba Tošića, grupa nas fotografa-entuzijasta pokrenula je inicijativu za formiranje kluba. Na osnivačkoj Skupštini održanoj 4. oktobra 1977. godine osnovan je Foto kino klub ,,ČAČAK”. Ubrzo su nam se priključili i drugi. U klupskim prostorijama u OŠ ,,Vuk Karadžić”, za to vrijeme najmodernije opremljenim u bivšoj Jugoslaviji, ubrzo smo počeli s organiziranjem tečajeva fotografije.

Samo poslije tri godine od osnivanja, FKK ,,ČAČAK” organizirao  je spektakularnu izložbu  republičke fotografije, pa je mimo svih protokola dobio organizaciju ,,Dana fotografije Jugoslavije 1981” koja po kvaliteti organizacije i po broju prisutnih doajena jugoslavenske fotografije i do danas nije prevladana.


NEVIDLJIVI LJUDI

Vojislava Voje Pešterca

Galerija Garbas

Užarska 26

Galerija je otvorena radnim danom: 10 – 13 i 17 – 20, subotom 10 – 13, a nedjeljom i praznikom je zatvorena.

Nošen uspomenama na priče svoga djede Vilimana, odavno sam imao želju ispričati svoju priču o Tvornici papira u Čačku. Lutajući kroz napuštene hale, snimajući ambijente, detalje i ostatke nekadašnjih strojeva i namještaja, shvatio  sam da sam vraćen u rano djetinjstvo.

Na fotografijama koje vam pokazujem, vi vjerojatno nećete vidjeti ljude, ali oni su tu itekeko prisutni. Svi ovi stari strojevi, prekidači, utikači, slike po zidovima itd. plod su rada generacija radnika Tvornice papira u Čačku.


SUBOTA, 9. 10. 2021.

FOTOPROMENADA

SUBOTA, 9. 10. 2021.

Fotopromenada je jednodnevna izložba fotografija na otvorenom i ove godine je na najatraktivnijoj lokaciji na prostoru Arheološkog parka. Sudjelovati mogu svi – nema ograničenja. Autori trebaju prirediti radove za izlaganje: fotografije mogu biti uokvirene na klasičan način ili na kapafiksu, a ako su printane na platnu, dovoljno je da su na podokviru na koji se inače platno razapinje.  Ne mogu se izlagati fotografije koje su samo isprintane – papirnate fotografije.

Autori  se po dolasku na fotopromenadu moraju registrirati na prijemnom pultu na Arheološkom parku. Ovo je mogućnost  za izlagače da njihov rad vide i šetači koji inače ne svraćaju u galerije, a moći će i prodati fotografije ako bude zainteresiranih kupaca i volje autora da prodaju svoj rad. /Moguće poslovne aktivnosti odvijaju se mimo bilo kakve odgovornosti organizatora./

Svaki autor može izložiti najviše šest fotografija.                                 

Izložba je  natjecateljskog karaktera i prijavljeni radovi ulaze u konkurenciju za isticanje najboljih. Organizator dodjeljuje printano priznanje najboljem autoru i dvije pohvale


PRIJAVNICA ZA FOTOPROMENADU I FOTO EX TEMPORE


FOTO EX TEMPORE

SUBOTA, 9. 10. 2021.

Na Foto ex temporeu mogu sudjelovati svi  – nema ograničenja. Autori se moraju prijaviti putem prijavnice za sudjelovanje  i mogu početi fotografirati  tek nakon registracije u subotu, 9. listopada na prijemnom pultu na Arheološkom parku. Registrirat će se moći već od 9 sati.  Tema snimanja je  Rijeka i Riječani.  Svaki sudionik može prijaviti šest /6/ fotografija. Sudionici Foto ex temporea trebaju predati fotografiju organizatoru najkasnije do 14 sati. Fotografije se predaju organizatoru u digitalnom obliku i datoteke trebaju biti potpisane rednim brojem imenom i prezimenom te nazivom fotografije, evo ovako:  1_Marko Marković_Brodovi u luci. Prostor snimanja je cijeli grad , ovisi o autoru  što će odabrati kao ambijent za snimanje.  Autori imaju potpunu slobodu da snimljenu fotografiju obrađuju u programima za obradu fotografija do mjere koja ne narušava osnovnu ideju snimljene scene. Dakle, autori mogu sa sobom ponijeti i prijenosno računalo. Organizator će prirediti projekciju najboljih fotografija odabranih od selektora, a jedan autor biti će istaknut kao najbolji. Projekcija i proglašenje pobjednika Foto ex temporea biti će u 18 sati u Galeriji Principij.


SUBOTA, 9. 10. 2021.

MUZEJ FOTOGRAFSKE OPREME I PRIBORA

BIBLIOTEKA KNJIGA, FOTOGRAFSKIH ČASOPISA I KATALOGA                                         

Fotoklub Rijeka niz godina organizira fotobuvljak. Građani su nam do sada donirali dosta fotografske opreme i pribora i od toga smo zasnovali jezgru naše muzejske zbirke. Zbirci  smo pridružili i biblioteku fotografske literature i časopisa, opet zahvaljujući našim sugrađanima.

I ove godine pozivamo sve Riječane da višak fotografske opreme i literature daruju Fotoklubu Rijeka kako bismo još više  obogatili našu zbirku. Svi darovani predmeti upisuju se u  našu Knjigu donacija, obrađuju i izlažu.


RJEČINA PHOTO TOUR

FOTOIZLET,  PEJZAŽNA  FOTOGRAFIJA

Nedjelja, 10. listopada 2021., vodotok Rječine

Fotoklub Rijeka organizira RJEČINA PHOTO TOUR /fotoizlet/ na kojem mogu sudjelovati svi fotografski autor neovisno jesu li ili nisu članovi  našega Kluba.

Rječina je jedna od najvažnijih prirodnih osobitosti našega grada,  a sam je kanjon proglašen 1985. godine zaštićenim objektom prirode. Označena šetnica dio je projekta „Rijeka – zdravi grad“ i proteže se u cijelosti od ušća do samog izvora Rječine.

Fotoizlet je planiran za nedjelju, 10. listopada 2021.

Na izlet idemo osobnim autima solidarno vozeći one izletnike koji nemaju vlastiti prijevoz

PRIJAVNICE SE PRIMAJU DO SUBOTE, 9. 10. DO 18 SATIO mjesto i vremenu okupljanja biti će obaviješteni prijavljeni sudionici


TREĆI ELEMENT

Međunarodna selektirana izložba na temu vode

Galerija Principij

12. – 18. listopada

I kada  bi sve na ovoj planeti izgorjelo, ostala bi voda – i u njoj iskra novog života. 

Seneka[1]

Čovjek je nekad živio u neposrednom kontaktu s prirodom, cijenio je i uvažavao te intenzivno promatrao.  Sav se njegov život odvijao u okviru četiriju elemenata, a to su : ZEMLJA, VATRA, VODA, ZRAK. U  evolutivnoj spirali čovjek je  spoznao da postoji  mnogo više elemenata, dokučio neslućene znanstvene spoznaje, otišao na Mjesec i štošta još drugoga, i u tom svom hodu kroz povijest zaboravio, zanemario TREĆI ELEMENT – VODU  kao osnovnu supstancu svojega života.

[1] Rimski filozof,    4. pr. Kr. – Rim, travanj 65. po. Kr.


KRAJOLIK MOGA KRAJA

Galerija Garbas

13. – 20. listopada

Krajolik, pejzaž, ambijent moga kraja jeste prostor odrastanja, prostor dnevne komunikacije, prostor propitivanja ljepote. To je naprosto prostor svetosti osobnog značenja,  ili bi to trebao biti. Koliko taj ambijent našeg krajolika, nepoznatog šumarka, livade, krčevine, vrtače ili ponikve, Učke, Ljubića, Velebita, Kozjeg Vrha, nepregledne oaze makije ili  gole stijene, pulsira u vlastitom identitetu? 


ARHEOLOSKI  LOKALITET  CICKINI  KOD  MALINSKE

Predavanje o ovom sjajno arheološkom lokalitetu održat će g. Ranka Starca, arheolog

Galerija Garbas, ponedjeljak, 18. 10. u 19 sati


IZLET NA KRK

Nedjelja, 24. 10., detalji uskoro na ovom mjestu


U POTRAZI ZA DJELIMA IVANA RENDIĆA

26. 10. – 2. 11. , panoi na Korzu

Projekt Ingrid Jerković

Ivan Rendić (1849-1932.) Bio prvi hrvatski moderni kipar djelujući od kraja 19. st. do kraja prve trećine 20. st. Potekao je iz kamenorezačke težačke obitelji koja je iz Imotskog prešla u Supetar na Brač gdje je Rendić stekao prve kontakte s obradom kamena. Pokazavši zarana talent i sklonost umjetnosti, školovanju Trstu, uspio je pomoću mecena završiti studij na Akademiji u Veneciji te kasnije u Firenci. Želeći živjeti u domovini proveo je nekoliko godina u Zagrebu ostvarivši ugled i podršku u društvu do potresa 1880. godine, ali zbog premalo narudžbi nije mogao preživjeti s obitelji te se vratio u Italiju.

Komentari su zatvoreni.