Izložba TREĆI ELEMENT 2017.

TREĆI ELEMENT 2017.

Međunarodni fotografski natječaj na temu vode„Treći element“  organiziramo već nekoliko godina, a vođeni mišlju i izrekom rimskog mislioca Seneke koji kaže:„I kada  bi sve na ovoj planeti izgorjelo, ostala bi voda – i u njoj iskra novog života.“

Čovjek je nekad živio u neposrednom kontaktu s prirodom, cijenio ju je,  uvažavao te intenzivno promatrao.  Sav se njegov život odvijao u okviru četiriju elemenata: ZEMLJA, VATRA, VODA, ZRAK. U  evolutivnoj spirali čovjek je  spoznao da postoji  mnogo više elemenata, dokučio neslućene znanstvene spoznaje, otišao na Mjesec i štošta još drugoga, i u tom svom hodu kroz povijest zaboravio, zanemario TREĆI ELEMENT – VODU  kao osnovnu supstancu svojega života.

Svjetski mediji dnevno prenose vijesti ili o nestašici čiste vode, ili o nekim novim eko incidentima, ili pak o kataklizmama koje voda uzrokuje.

To je jedan od povoda da se upustimo u “inventuru”  vode i svega što je uz nju vezano.

Temeljni je cilj projekta pokrenuti ljude da u svojoj neposrednoj sredini otkrivaju prirodna bogatstva i ljepote vezane za vodu, a isto tako da detektiraju specifične ekološke situacije koje ugrožavaju naš TREĆI ELEMENT ili pak da daju neko drugo, osobno viđenje ove teme kroz medij fotografije.

Na ovogodišnji se natječaj prijavilo 159 autora s 872 fotografije. Prijavljeni su autori iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Rumunjske, Rusije, Finske, Indije, Njemačke, Slovačke, Bosne i Hercegovine.  Sve je prijave pregledao žiri u sastavu Ivana Tomanović, profesorica fotografije na Akademiji likovnih umjetnosti u Novom Sadu, Srbija,  Iva Prosoli, profesorica fotografije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, Hrvatska i Borislav Božić, profesor likovne umjetnosti, predsjednik Fotokluba Rijeka. Nakon pregleda žiri je izdvojio  85 fotografije od 64 autorai zaključio je da se neće dodijeliti prva nagrada Grand prix zato što nijedan autor svojim radom nije pokazao najviši stupanj originalnosti u interpretaciji teme natječaja.  Nagrada „ĐokoMilekić“  dodjeljuje se  SenaduTahmazu za seriju fotografija „Jablanica-nestalo jezero“, Nagrada  „Viktor Hreljanović“  dodjeljuje se  Ivani Dobrošević za fotografiju „2“. Tri ravnopravne diplome  za umjetničku vrijednost fotografija dobivajuAnindya Phani, /Indija/ za fotografiju Net work, Zoran Andonov, /Makedonija/ za kolekciju fotografija Readersi Markus Schneider, /Njemačka/ za fotografiju Iceshield. Tri ravnopravne pohvale žiri dodjeljuje Leni Ternovec, /Nizozemska/ za fotografiju „Mirandabad“, Milenku Radovanovu, /Srbija/ za fotografije „Meditacija“, „Prolaz“ i „Svetlost“ i SnježaniBratanović, /Hrvatska/ za fotografije „Storm“ i „Vertig“.

Otvorenje izložbe je u subotu, 14. 10. 2017. u podne  u Galeriji Principij, Rijeka, Pod voltun 4.

Borislav Božić, prof.

Komentari su zatvoreni.