Predavanje: Fotografija kao kreativna platforma – što je to umjetnička fotografija?

Predavač, Borislav Božić, prof.

Fotografija je danas najprisutniji i najdostupniji vizualni medij kojim se bave milijuni i milijarde ljudi i  mnogi od njih sebe imenuju umjetničkim fotografom. Fotografija je stvorena tek prije 180 godina s ciljem da vjerno prenese vizualnu stvarnost koja nas okružuje. Namjera prvih autora, tj. izumitelja fotografije nije bila umjetnička već dokumentarna fotografija. I dugo fotografija nije pripuštana u muzeje i  galerije s drugim likovnim praksama kao njima ravna likovna stvaralačka platforma. Tek je unazad nekoliko decenija fotografija i od likovne struke i od institucija prihvaćena i uvrštena u sve relevantne muzeje i galerije. Tehnika i tehnologija u fotografskoj industriji  do te je mjere uznapredovala i evoluirala da danas nisu potrebna nikakva tehničko-tehnološka znanja  da bismo napravili korektnu fotografiju u tehničkom smislu. Te su   činjenice i mogućnosti zavele mnoge da se osjećaju važnim fotografskim autorima, a da ni sami ne poznaju suštinu medija. Niti u jednoj umjetničkoj praksi nemamo toliko „umjetnika“, samozvanih „umjetnika“ kao u fotografiji.  Je li to baš tako? Jesu li svi koji imaju fotoaparat i nešto „škljocaju“  umjetnici   ili im je ova sve planetarna demokratizacija svega i svačega dala pravo da sebe tako imenuju?  Što je to uopće umjetnička fotografija? Što je to uopće umjetničko djelo? Na ovih nekoliko pitanja pokušat će odgovoriti  i ovo predavanje.

Fotografije koje su korištene tokom predavanja

Niz pitanja koja su otvorena tokom predavanja razvilo je vrlo dobru diskusiju, na trenutke zaoštrenih i skoro suprotstavljenih stavova

Evo malo atmosfere s predavanja

Borislav Božić diplomirao je na studiju likovne kulture, smjer grafika na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Posebne zasluge ima kao dugogodišnji organizator i voditelj Fotokluba Rijeka u kojem je  osnovao Sekciju mladih i Sekciju ljubitelja analogne fotografije.  Inicira i utemeljuje Galeriju Principij. Koncepcijski je osmislio Riječki festival fotografije PHOTORI te osnovao e-Muzej riječke fotografije. Organizirao je  i bio  kustos za  više od 150 izložbi.   

Kao član Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka pokrenuo je i realizirao dva Međunarodna salona umjetnosti minijature posvećena najvećem renesansnom umjetniku malog formata J. J. Kloviću.

Dobitnik je niza nagrada za svoj umjetnički i pedagoški rad, a s ponosom ističe zvanje Instruktor-savjetnik s Plaketom Izidora Kršnjavog.

Također je i dobitnik je Godišnje nagrade Grada Rijeke za 2017. godinu za izniman i prepoznatljiv doprinos umjetničkom i pedagoškom razvoju grada te promicanju svijesti o važnosti kulture za identitet Rijeke.

Za 2018. godinu dobitnik je nagrade Tošo Dabac za sveukupno fotografsko stvaralaštvo koje je prepoznato u Hrvatskoj i izvan njenih  granica.

Član je HDLU-a Rijeka, Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka te predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije.

Komentari su zatvoreni.