SPARTANCI I VESTALSKE DJEVICE

Vladimir Tatarević, oslanjajući se na povijesne i mitološke paradigme, fotografira suvremene Spartance i vestalke. Pitanje je imamo li danas uopće Spartanaca i vestalki u njihovoj povijesnoj projekciji? To ne znam, ali znam da ih imamo u evoluiranom statusu kako to priliči svemu onome što je podložno evoluciji.  Tatarević vrlo smišljeno u pristupu fotografske interpretacije jasno razdvaja status muškarca i žene. Muškarcima pristupa u pojednostavljenoj formi crno-bijelog gdje iz nepreglednog mraka, crnila izranjaju snažna, mišićava muška tijela u suptilnim svjetlosivim tonovima.  Jesu li to ratnici ili manekeni s obzirom na današnji vrlo konfuzni civilizacijski status? S jedne strane  u kontinuitetu se vode bespoštedni ratovi, a  istovremeno, s druge strane,  modne i manekenske piste najdinamičnije žive svoj život. I zato je dvojba prisutna jesmo li civilizacija ratnika ili crvenog tepiha?  Čini mi se da od prapočetaka i jedan i drugi entitet paralelno živi. To je neka vrsta dualizma i pojedinca i civilizacije. U jednom času smo bespoštedni ratnici, a u drugom apoloni, bogovi ljepote. Da, Tatarević je svjestan svih ovih  mogućnosti i zato dekontekstualizira muško tijelo ili samo jedan  njegov dio. Ono u svojoj mišićavoj i nabrekloj ljepoti u času može biti i jedan i drugi entitet. Bez razlike  u koji okvir to tijelo na čas svrstali,  Tatarević je iz njega izvukao esencijalnu i snagu i ljepotu najjednostavnijim likovnim,  tj. fotografskim jezikom. Vrlo je vješto, mudro i savršeno koristio svjetlo kao osnovni agens fotografske slike.  

Vestalkama pristupa drugačije.  Njih smješta u nedefinirani bestežinski prostor, nebo.  To nam sugeriraju nježni i djelomično raspoređeni oblaci. Boja je reducirana i prisutna je u vrlo blagim tonovima. Ma koliko god su žene  u nedefiniranom prostoru i lebde, pitamo se što to znači.  Znači li to njihovu nestalnost ili pak taj nedefinirani i bestežinski prostor najbolje i najsvetije emanira ženu kao božansko biće? One se bez imalo susprezanja i lebdeći pokazuju u različitim pozama kao da prkose ovozemaljskim požudama i strastima kojekakve vrste.  

Ova dva projekta,  Spartanci i Vestalske djevice,  istovremeno suočena u jednom prostoru kao da se više ne obraćaju pojedincu i njegovim mogućim pobudama,  već sasvim smisleno propituju   civilizacijske odnose pa i civilizacijske razine ne samo mitoloških bića,  već i  biblijskih –  Adama i Eva.  Tatarević je autor sa svjetskim iskustvom.  Izuzetan je poznavatelj fotografske tehnike i  tehnologije.  S lakoćom ostvaruje svoje umjetničke zamisli i zato nas s pravom ostavlja u dvojbi doživljaja i poimanja današnjih Spartanaca i vestalki.  

Borislav Božić, prof.

Vladimir Tatarević

Rođen je u Beogradu gde je diplomirao na Fakultetu primijenjenih umjetnosti Univerziteta umjetnosti 1997. godine. Poslije završetka diplomskih studija proputovao je svijet i bio u više od trideset zemalja tijekom dvogodišnjeg putovanja radeći za “Trans Ocean Photos”. Godine 2000.  preselio se u Atlantu, Džordžija, SAD gdje je radio kao fotograf za različite kompanije. Ljeta 2002. godine osvojio je prvu nagradu na nacionalnom takmičenju fotografa “Life touch” u Atlanti. Pred kraj 2002. godine vratio se u svoj rodni grad gdje je nastavio karijeru kao slobodni umjetnik. Magistrirao je iz oblasti fotografije 2007. godine sa temom “Piksel kao likovni element”.

Vladimir je imao šesnaest samostalnih izložbi i sudjelovao je u nekoliko internacionalnih i nacionalnih grupnih izložbi.

Samostalne izložbe:

Portreti 1996, Galerija centr.kluba vojske, Beograd

Fotografije 2004, Galerija Cirkus SKC, Beograd

Fotografije 2006, Galerija Grafički kolektiv, Beograd

Gradiranje 2007, Likovni salon doma culture, Čačak

Spartanci 2007, Galerija Superspace, Beograd

Spartanci 2008, Narodni muzej Crne Gore, Cetinje, Crna Gora

Napušteni predeli 2009, Galerija-Paviljon savremene likovne umetnosti, Niš

Vestalske device 2009, Geo zavod, Beograd

Spartanci Galerija beogradske tvrđave 2010,  Beograd

Vestalske device 2010, Narodni muzej, Čačak

See Me 2011, Prodajna galerija Beograd, Beograd

Be Mona Lisa 2013, Kult.centar Srbije, Pariz, Francuska

Be Mona Lisa 2013, Kult.centar Beograda, Beograd

Vestalske device 2014, UHCL art gallery, Houston,Texas, USA

Ka idealu klasične lepote 2014, Galerija Art get KC Beograda, Beograd

Akt 2017, Galerija Kulturnog centra Laza Kostić, Sombor

Grupne izložbe:

Salon fotografije 2006, Podgorica, Crna Gora

Internacionalni konkurs Fokus 2008, Albanija

Mankind 2009 Werkstattgalerie, Berlin, Njemačka

Galerija centra za grafiku “Helios” 2008 Solun, Grčka

Spartanci 2012, Okayama, Japan

Iskorak 2009, Galerija Nadežda Petrović, Čačak

Bijenale Minijature 2010, Gornji Milanovac, Srbija

Internacionalni konkurs Fokus 2011, Albanija

Bijenale Minijature 2012, Gornji Milanovac, Srbija

Izložba fotografija A,B,V i drugi 2015, Galerija”O3ONE”, Beograd

Tatarević je prvi srpski fotograf koji je imao naslovnu stranicu Nacional Geographica (beogradska mumija), koja je ušla u pet najboljih naslovnih stranica svijeta za 2007. godinu. Njegov rad je publiciran u nekoliko prestižnih časopisa kao što je National Geographic, Nature Conservancy, Cosmopolitan, Men’s health…

Kao komercijalni fotograf i suradnjom s marketinškim agencijama u zemlji i inozemstvu kao i zavidnim portfoliom klijenata, Vladimir Tatarević se svojim radovima pozicionirao u sam vrh profesionalne scene.

Bio je član žirija za nekoliko međunarodnih i nacionalnih izložbi:

National Geographic Srbija 2009. godine

National Geographic Srbija 2010. godine

Beta-novinska agencija 2010. godine

Beta-novinska agencija 2011. godine

ReFoto-mesečni časopis 2011. godine

Mladi kreativni Chevrolet 2012. godine

Beta-novinska agencija 2012. godine

Mladi kreativni Chevrolet 2013. godine

Izložba fotografija studenata VŠLPU-a 2016. godine

Selektor godišnje izložbe Foto kluba Sombor 2017. godine

Selektor izložbe fotografija zapadno bačkog okruga 2017. godine

Radio na projektu “Zagadjenost grada” u suradnji s Delta Maxi Co, 2010 godine.

Radionice:

Vodio tri radionice fotografije Ljetnje umjetničke škole u organizaciji Univerziteta umjetnosti i to :

 -Negotin

 -Sremski Karlovci

 -Resavica

Radionica Cijanotipija i Kamera obskura 2012. Novi Sad

Radionica modula fotografija 2011. Sirogojno

Godine 2014.  u saradnji s dr. Dubravkom Lazić objavljen mu je udžbenik za srednje umjetničke škole ”Fotografija” u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredsva iz Beograda.

Od 2005. do 2015. godine predaje fotografiju kao docent, a od 2015. godine kao izvanredni profesor na Fakultetu primijenjenih umjetnosti Univerziteta umjetnosti u Beogradu.

Doktorski studij upisao je 2013. godine.

W: www.tatarevic.com

E: vladimirtatarevic@gmail.com

T: +381-69-16-069-16

Komentari su zatvoreni.