PHOTORI 2017.

OSMO IZDANJE RIJEČKOG FESTIVALA FOTOGRAFIJE

U organizaciji Fotokluba Rijeka kreće osmo izdanje Riječkog festivala fotografije PHOTORI 2017. Pripremili smo niz izložbi, predavanja, radionica, promocija s  ciljem  njegovanja kulture fotografske slike. S programom PHOTORI-ja promoviramo originalni fotografski rad i time se pokušavamo odmaknuti od loših povijesnih citata kojih je naše svakodnevlje prepuno. Naš program idejom i konceptom prati i promovira riječke autore, a isto tako u Rijeku dovodimo afirmirana fotografska imena te razvijamo snažnu međunarodnu suradnju. Dakle, cilj nam je obogatiti kulturni prostor Rijeke te edukativno djelovati među fotografskim autorima. U realizaciji PHOTORI-ja ostvarujemo suradnju s nizom institucija i pojedinaca s domaće i međunarodne fotografske scene.

PROGRAM:

Natječaj TREĆI ELEMENT  2017.
Competition  THE THIRD ELEMENT 2017.

Petak, 15. 9., subota, 16. 9. i nedjelja, 17. 9.

Radionica za mlade članove Kluba

ARHIVSKA FOTOGRAFIJA, novo čitanje u suvremenom kontekstu

Viditeljica radionice je Nika Petković

Polazišna  točka radionice je arhivska fotografija (found photography) koja ne svjedoči samo o nekom događaju tj. dokumentira našu prošlosti, već može poslužiti kao fragment ili temelj jednog novog narativa, ujedinjujući tako stvarnost i fikciju.

Ideja je da polaznici donesu sa sobom svoje fotografije  iz obiteljskog arhiva i da upravo od njih krenemo graditi jednu kolektivnu priču, vjerojatno o jednoj osobi ili obitelji, koja živi u Rijeci, itd.; ovisno o tome kakve fotografije budu donijeli.
Kako radionica ne bi uključivala samo rad s već postojećim materijalom, polaznici bi imali priliku i fotografirati stvarajući tako dodatni materijal  koji će nadopunjavati onaj arhivski i koji će koristiti za gradnju priče.

Cilj radionice je na neki način osvijestiti važnost arhivske fotografije, približiti ju polaznicima /najprije kroz uvodno predavanje u petak navečer, zatim kroz analizu i stvaranje priče tijekom druga dva dana/ i pokazati im kako takav tip fotografije ne mora nužno biti tretiran isključivo kao arhivski dokument.Subota, 23. 9.  Od 9 do 22 sata

  • u 12 sati, Izložba fotografija  Bliski pogledi II  Ivane Tomanović, Galerija Principij

Rođena je 1971. godine u Novom Sadu. Magistrirala je na Akademiji za film i televiziju (FAMU) u Pragu, Češka Republika – odsjek fotografija. Od 2001. do 2015. godine radila je u časopisu za kulturu fotografije – ReFoto (Beograd) na različitim funkcijama: od suradnika, zamjenika i izvršnog urednika do funkcije glavnog i odgovornog urednika od 2003 do 2011. godine. Kao izvanredni profesor predaje fotografiju na Akademiji umetnosti, Univerzitet u Novom Sadu i na Akademiji umetnosti Alfa univerzitet, Beograd. Bila je umjetnički direktor u galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda za sezonu 2016. Redovno drži predavanja o teoriji fotografije i učesnik je brojnih panel diskusija u okviru raznih festivala, radionica i kongresa posvećenih fotografiji i vizuelnim umetnostima.

Do sada je objavila preko tri stotine tekstova u časopisu Refoto, katalozima izložbi, knjigama, novinama… Bila je selektor i organizator oko petnaest fotografskih izložbi, urednik je foto-monografije “Dragoljub Tošić – Fotografije”, sarađivala je na izradi dvije knjige o fotografiji i žirirala brojne izložbe u zemlji i inostranstvu. Organizovala je fotografske radionice na temu računalne obrade fotografije ali i klasičnih fotografskih tehnika iz 19. veka. Bila je član savjeta Sajma fotografije u organizaciji galerije Artget i Kulturnog centra Beograda i član nacionalnog selektorskog tima na festivalu Rovinj Photodays.

Njen fotografski rad pretežno je posvećen subjektivnom istraživačkom radu kroz oblasti subjektivne fotografije, instalacije i iscenacije.


  • od 9 do 18.30   Fotopromenada je jednodnevna izložba na otvorenom koja se postavlja na trgu Arheološkog parka, točno ispred naše Galerije. Autori  mogu izložiti najviše šest fotografija.
  • od 10 do 14   Foto ex tempore je fotografsko natjecanje koje traje 4 sata i autori snimaju na licu mjesta na temu koju saznaju tek kada se prijave za sudjelovanje u suboti ujutro.

Sudjelovanje na Fotopromenadi i Foto ex temporeu je besplatno, ali u zamjenu za to možete  donijeti nešto od ovih potrepština: brašno, ulje, paštu, trajnu konzervu hrane, nešto za higijenske potrebe /sapun, šampon… Sve donirano proslijedit ćemo Socijalnoj samoposluzi u Rijeci. Razumijemo trenutno stanje društva i ovakvim akcijama želimo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

I nagrade koje ćemo dodijeliti na Fotopromenadi i Foto ex temporeu nisu novčane, već su nagrade struke i časti. Prijavljivanjem i sudjelovanjem na našim događanjima, autori će pokazati je li im fotografija i susret s drugim autorima važniji,  ili fotografiju ciljano rade samo  radi novčane nagrade.

Nismo mi izvan ovog svijeta i društva i ne  razvijamo neku novu utopiju kako se može živjeti bez novca. Vrlo smo realni i zato nudimo svim autorima, sudionicima Fotopromenade da istaknu cijene na svoje izložene fotografije i time otvore mogućnost posjetiteljima za kupnju, a  sebi za  zaradu.

Za sudjelovanje na Fotopromenadi i Foto ex temporeu autori se trebaju prijaviti, prijavnica se preuzima ovdje
Sve sudionike Fotopromenade i Foto ex temporea časte kavom, cappuccinom ili macchiatom 
Dario Jurjević, uvaženi član Fotokluba Rijeka i Caffe Bar Prostorija, Uzarska 17a | Trg Šišmiš, Rijeka

  • u 17 sati   „Suvremena fotografska scena“, predavanje Ivane Tomanović, profesor je na Akademiji umjetnosti, Univerzitet u Novom Sadu, gdje predaje fotografiju na departmanu likovnih umjetnosti – studijski program fotografija
  • u 19 sati   proglašenje pobjednika Fotopromenade i Foto ex temporea


Nedjelja, 24. 9. Rječina photo tour, izlet tokom Rječine  ODGAĐA SE RADI NAJAVE LOŠEG VREMENA.

Novi termin izleta na Rječinu bit  će naknadno objavljen.Srijeda, 27. i četvrtak, 28. 9. od 18 do 20.30 sati  RADIONICA STUDIJSKOG SNIMANJA, voditelj radionice je iskusni fotografski autor Petar Fabijan

Petar Fabijan rođen je 26.01.1980. u Rijeci, Hrvatska. Prve fotografije snima uz pomoć oca koji ga uvodi u svijet fotografije. Jednogodišnje fotografsko obrazovanje stjeće na Mounds Park Academy, u američkom gradu St. Paulu u Minnesota.

Godine 1999. odlazi na studij fotografije u Padovu i tu na Istituto Superiore di Fotografia & Arti Visive nakon dvije godine stječe zvanje profesionalnog fotografa.

Nakon studija radi u Italiji kao asistent u fotografskim studijima Quasar te na posebnim projektima Novog lista gdje se 2002. i zapošljava te preuzima vođenje fotografskog studija. Surađuje s časopisima, marketinškim agencijama, izdavačkim kućama… Snima kalendar Riječki dečki (2002. i 2003.), sudjeluje na grupnim izložbama Suživot različitosti i Cro press foto. Godine 2004. otvara prvu samostalnu izložbu Druga strana UNIMA-e u Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci, za koje iste godine snima kalendar s motivima lutaka te nastavlja višegodišnju suradnju.

Sudionici radionice imaju priliku učiti od vrhunskog stručnjaka kako uz postojeće svjetlo raznim i jednostavnim dosjetkama napraviti sjajnu fotografiju. Svjetlo je osnovni agens fotografije, kako ga prepoznati i suvislo koristiti? Uvijek uči od najboljih.

Ovdje preuzmi  prijavnicuUtorak, 26. 9. 2017. u 19 sati, Galerija Principij

AUTORSKO PRAVO

Predavanje o ovom aktualnom problemu održat će Igor Nobilo

Ulaz je slobodan

Iskustvo skupljeno kroz 20 godina fotoreporterskog rada, tijekom kojih je 5 godina vodio nacionalnu udrugu fotoreportera, Igor Nobilo pretočio je u zvanje jedinog Stalnog sudskog vještaka za fotografiju. Ujedno je i majstor fotograf, obrtnik te voditelj fotografskog turizma. Radeći za najveće nacionalne medije (Večernji, Jutarnji, Gloria) upoznao je brojne kolege i uvidio da ih često muče osnove njihovih prava, ali i obaveza u fotografskom poslu. Mnogima je pomogao u osnovama pokretanja fotografskog biznisa te proširio edukacijsku komponentu s radionicama o autorskim pravima. Cilj takvih radionica je širiti znanje kako bi se fotografi osvijestili o svojim pravima te nastupali češće zajedno u borbi za bolje uvjete rada, no dodatni bonus je i edukacija trećih strana koje u svom poslovanju koriste fotografije te jednako moraju poznavati prava i obaveze u pogledu autorskih prava.

Radionica o autorskim pravima pokriva osnovne pojmove koji bi svi trebali poznavati, daje praktične primjere iz prakse te kao bonus prikazuje kako postaviti novi biznis na zdrave noge. U program je uračunato vrijeme za pitanja publike jer mnogi imaju specifična pitanja koja su vrlo često zanimljiva svima.


RJEČINA PHOTO TOUR, fotoizlet na izvor Rječine, opširnije čitaj ovdje

 

Komentari su zatvoreni.