“33”

Izložba Kirila Štrkova

Državni arhiv u Rijeci, Prk Nikole Hosta 2, od 18. do 30. 9. 2018.

Fotografije Kirila Štrkova nastale su na klasičnoj tradiciji fotografskog medija. Odaju vrsnog poznavatelja njegovih tehničkih mogućnosti, ali i njegove povijesti. One baštine od fotografije 1930-ih godina pejzažima na kojima atmosferu postiže bogatstvom polutonova. Zatim od eksperimenata Novog gledanja ekstremnim donjim rakursom i neuobičajenim kompozicijama. Bez sumnje na velikom broju snimaka prisutni su i elementi Subjektivne fotografije 1950-ih godina: značenje jasnih i preciznih struktura, naglašenog geometrizma, dinamičnih kompozicija i jakih kontrasta pojačano je osobnim stavom, komentarom, intimističkim polazištem.

Urbani pejzaži, prirodni pejzaži i unutarnji pejzaži. Većini je izloženih fotografija zajednički susret čovjek i prostora. Čovjek je uglavnom sam, neprepoznatljivi, nedefinirani pojedinac. Ako je u skupini, obrisi su mu nejasni.  Kreće se kroz nevrijeme. Nalazi se u stražnjem planu, gotovo nevidljiv. Duga ekspozicija, snimanje u high key-u, uplošnjavanje prizora i približavanje apstrakciji samo su neki od postupaka koje autor koristi ne bi li neutralizirao prostor, lišio ga identiteta i pretvorio ga u neke opće topose. Opći čovjek i opće mjesto. Od igre oblika do slika bremenih značenjem, koje prizivaju tekstove egzistencijalizma i pitanja o apsurdu postojanja.
Jedna fotografija prikazuje portret žene za čijih se leđa nalaze satovi koji pokazuju točno vrijeme u različitim svjetskim gradovima. Lice joj je strogo, pogled usmjeren prema točki koju ne vidimo. Na svakom satu drugo je vrijeme: ništa nije stalno, ništa ne postoji, sve izmiče. Fotografija je naslovljena jednostavno: Time.

Premda izbor fotografija koji je načinjen za ovu izložbu nije u potpunosti konzistentan po stilskom ili tematskom principu, već je napravljen širi pregled radova Kirila Štrkova iz više različitih fotografskih serija, sve te fotografije zajedno odaju zrelog autora prepoznatljive ideje i pristupa fotografiji.

Iva Prosoli


Kiril Štrkov, rođen 1958. godine u Skoplju, Makedonija. Po profesiji stomatolog, živi i radi u svom rodnom gradu. Oženjen, otac dviju kćeri od kojih je mlađa uspješna  fotografkinja i glavni razlog očevog zanimanja za fotografiju. Intenzivno bavljenje fotografijom zadnjih desetak godina donijelo mu je dvije prve nagrade za redom, 2017. i 2018. godine, na festivalu Rovinj Photodays u kategoriji Arhitektura. Član je najstarijeg aktivnog fotokluba u Skoplju, FK ELEMA. Član je Organizacijskog odbora renomiranog bijenala Photomedia, koji je jedinstveni print natječaj na ovim prostorima. Član je i predsjednik Organizacijskog odbora na zadnjih nekoliko izdanja nacionalne manifestacije  „Dani makedonske fotografije“.  Od 2015. godine je sekretar Fotosaveza Makedonije, a od prošle godine i njen predsjednik. Dobitnik je više od trideset nagrada na domaćim i inozemnim natječajima. Riječkoj i hrvatskoj publici predstavlja se kolekcijom  pod nazivom „33“. Fotografije su dio  ciklusa  inspiriranog urbanim motivima. Fotograf  je Prve klase Foto saveza Makedonije .

Komentari su zatvoreni.