KOZAR SUMRAKA I KOZAR ZORE

Izložba Bore Rudića

Državni arhiv u Rijeci, Prk Nikole Hosta 2, od 18. do 30. 9. 2019.

Boro Rudić, pripovijeda svjetlom i sjenkom

Toliko različiti da nema dva ista čovjeka na svijetu, svi ljudi ipak borave u istom krugu ovoga svijeta. U krugu koji ocrtava susret svjetla i tame. Za neke ljude, kroz mnoge dane njihovog života, boravište je krug tame; svjetlo je ono što nije njihovo! Drugi opet, urone u krug svjetla, kao jare kada padne u kablić mlijeka; njima je mrak tajna. Ne može se ostati i nitko ne ostaje, ipak, svo vrijeme ni u čistom svjetlu, ni u mrklom mraku. život se zbiva na rubovima. Onde gde se susreću i razdvajaju, gdje se stiču i odakle otiču i svjetlo i tama. Na rubu kruga na kom se noć sa danom za prevlast bori. Naše pravo poprište je područje sumraka i isječak zore. živimo dok se još bije ona bitka i dok njen ishod još nije izvjestan. Tu smo mi oni koji jesmo. Noć i dan su odmorišta – mjere našeg odsustva.

Svake noći položimo sebe na sve svoje brige, kao što ptica položi toplo perje na svoja jaja. Što će se izleći u zoru? Noću sve koze su crne; hoće li nam u zoru stado osvanuti bijelo?

Boro Rudić je pripovjedač svjetlom. I pripovjedač sjenkom. Dopisnik sa onog pravog poprišta života. Ne promiče mu ni titraj svjetla, ni tamni val guste tmine. Jedan od najtrofejnih fotografa u Makedoniji, sa više nagrada i priznanja nego što ima godina. Boro Rudić je umjetnik od onog najrjeđeg i najplemenitijeg kova. On umije vidjeti dramu ljudskog postojanja u njenoj najsuptilnijoj formi, kroz smrtonosni zagrljaj, i opet, kroz životvornu borbu univerzalnih principa tame i svjetla. I što je još važnije, umije je ispričati kao neponovljivi osobni doživljaj. I kroz mutnu lokvu umije Boro Rudić posvjedočiti o sjaju neba. Ako onaj poznati izraz – “Sve su mu koze na broju” – koje označava potpunost u kojoj je sve na okupu i pri tom, sve na svom mjestu, treba bez ostatka da važi za istinskog umjetnika, onda on najprije važi za Boru Rudića. Veliki kozar sumraka i kozar svjetla, Boro Rudić maestralno pripovijeda veliku priču ljudskih stradanja i nadanja, sa svim estetskim, likovnim, lirskim i tragičnim, metafizičkim i fizičkim kozama na broju.

Kroz svaki eksponat ove izložbe čuje se šapat svjetla i vidi se kako svijetli riječ.

Prof. Dr. Ferid Muhić


Boro Rudić makedonski je autor. Školsko obrazovanje dobio je u Skoplju gde je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu. Interes za fotografiju potječe  iz studentskih dana, s učlanjenjem u Foto klub Elema.  U svom višedecenijskom radu, osim umjetničke, radio je na propagandnoj fotografiji i na fotodizajnu. Suradnik je svih većih reklamnih agencija u Skoplju i autor fotografija u više monografija i knjiga, kao i direktor fotografije za 30-ak glazbenih i reklamnih spotova.

Za jedan od projekata, kao dio ekipe, dobitnik je Gold Media Lions, na najuglednijem svjetskom festivalu propagande u Kanu 2009., a   isto tako i srebrene statue na Euro Effie Awards 2014 u Briselu. Izdao je i dvije fotomonografije  ” Appearing -Disappearing ” i  “Exit”.

Nosilac je zvanja Majstor fotografije Foto saveza Makedonije. Izlagao je samostalno na preko 20-ak izložbi: Istanbul, Nirnberg, Solun, Bursa, Kranj, Sofija, Beograd, Skoplje….

Živi i radi u Skoplju.

Komentari su zatvoreni.