MOĆ FOTOGRAFIJE – TITO I FOTOGRAFIJA

Projekcija filma i predavanje g. Petra Trinajstića

Utorak, 24. 9. 2019., Galerija Principij u 20 sati

Danas informiranje, znanost, obrazovanje, umjetnost, modu, politiku, gospodarstvo, osobnu i obiteljsku svakodnevnicu ne možemo zamisliti bez fotografije. Nakon  180 godina od otkrića fotografije svijet konzumiramo kroz slike. Fotografije ne samo da su posvuda, već one nadopunjuju, verificiraju i ovjekovječuju stvarnost, pridajući svakom događaju – pa čak i onom najbanalnijem – auru mita. Suvremena tehnologija omogućila je ogromnom broju ljudi da fotografiranjem svijet oko sebe, kao i vlastiti život, pretvore u niz slika kojima možemo da prikažemo sveukupnost našeg svijeta. Fotografija budi emocije koje utječu da više nikada ne sagledamo svijet i događaje na isti način istim očima kao i ranije. 

Govoriti o fotografiji  kao „tehnološkom oku“, a da pritom ne govorimo i o njegovoj  moći, odnosno da se ne upitamo tko ima moć da „okom kamere“ nameće svoj stav kao dominantnu, pouzdanu ili neutralnu perspektivu kojom  afirmira stvarnost konstruiranjem povijesti i sjećanja, promiče određeni politički i etički stav.

Moć i teror fotografije danas je sveprisutan te se nameću i pitanja; Što je fotografija, zašto fotografiramo i kako koristimo fotografiju?

U traženju odgovora na ta pitanje  napravio sam dokumentarno – igrani film u trajanju od 35 minuta pod nazivom TITO I FOTOGRAFIJA.

Tito kao političar i moćni predsjednik Druge Jugoslavije dobro je spoznao moć fotografije te je vrlo rado znalački pozirao ispred objektiva ali isto tako bio i strastveni fotograf koji je snimio više desetaka tisuća fotografija i pogledao preko 8000 filmova. Kroz predavanje i film prikazane će biti i neke do sada neviđene fotografije. Kroz predavanje i film na izvjestan način polemizira se o moći fotografije kao i moći samog Tita kojeg jedni hvale a drugi kude te je bez sumnje kotraverzna i u mnogome nepoznata osoba. U filmu je prikazano i zanimljivo svjedočenje hrvatsko – jugoslavenskog fotografa Ive Eterovića koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio naš najnagrađivaniji fotograf u svijetu i koji je imao privilegiju da deset godina, do razlaza Tita i Jovanke, bude njihov privatni fotograf te je o njima objavio čuvenu foto monografiju NJIHOVI DANI. Film će neka mutna sjećanja i neartikuliranu memoriju kod mnogih izazova probuditi bez da nameće ikakva zastupanja i opredjeljenja. No u ove dane kada je aktualna tema stogodišnjica D’Annunzijeva osvajanja Rijeke neosporna je podsjetiti se da su Tito i njegov partizanski pokret umnogome pridonijeli da su Rijeka, Istra, Zadar i još neki krajevi priključeni Drugoj Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata. Svi oni koje ozbiljnije, da ne kažem profesionalno, zanima fotografija kroz film i predavanje moći će steći neke korisne spoznaje i praktične savjete.

Komentari su zatvoreni.