PHOTORI 2017.

OSMO IZDANJE RIJEČKOG FESTIVALA FOTOGRAFIJE

U organizaciji Fotokluba Rijeka kreće osmo izdanje Riječkog festivala fotografije PHOTORI 2017. Pripremili smo niz izložbi, predavanja, radionica, promocija s  ciljem  njegovanja kulture fotografske slike. S programom PHOTORI-ja promoviramo originalni fotografski rad i time se pokušavamo odmaknuti od loših povijesnih citata kojih je naše svakodnevlje prepuno. Naš program idejom i konceptom prati i promovira riječke autore, a isto tako u Rijeku dovodimo afirmirana fotografska imena te razvijamo snažnu međunarodnu suradnju. Dakle, cilj nam je obogatiti kulturni prostor Rijeke te edukativno djelovati među fotografskim autorima. U realizaciji PHOTORI-ja ostvarujemo suradnju s nizom institucija i pojedinaca s domaće i međunarodne fotografske scene.

PROGRAM:

Natječaj TREĆI ELEMENT  2017.
Competition  THE THIRD ELEMENT 2017.

Petak, 15. 9., subota, 16. 9. i nedjelja, 17. 9.

Radionica za mlade članove Kluba

ARHIVSKA FOTOGRAFIJA, novo čitanje u suvremenom kontekstu

Viditeljica radionice je Nika Petković

Polazišna  točka radionice je arhivska fotografija (found photography) koja ne svjedoči samo o nekom događaju tj. dokumentira našu prošlosti, već može poslužiti kao fragment ili temelj jednog novog narativa, ujedinjujući tako stvarnost i fikciju.

Ideja je da polaznici donesu sa sobom svoje fotografije  iz obiteljskog arhiva i da upravo od njih krenemo graditi jednu kolektivnu priču, vjerojatno o jednoj osobi ili obitelji, koja živi u Rijeci, itd.; ovisno o tome kakve fotografije budu donijeli.
Kako radionica ne bi uključivala samo rad s već postojećim materijalom, polaznici bi imali priliku i fotografirati stvarajući tako dodatni materijal  koji će nadopunjavati onaj arhivski i koji će koristiti za gradnju priče.

Cilj radionice je na neki način osvijestiti važnost arhivske fotografije, približiti ju polaznicima /najprije kroz uvodno predavanje u petak navečer, zatim kroz analizu i stvaranje priče tijekom druga dva dana/ i pokazati im kako takav tip fotografije ne mora nužno biti tretiran isključivo kao arhivski dokument.Subota, 23. 9.  Od 9 do 22 sata

  • u 12 sati, Izložba fotografija  Bliski pogledi II  Ivane Tomanović, Galerija Principij

Rođena je 1971. godine u Novom Sadu. Magistrirala je na Akademiji za film i televiziju (FAMU) u Pragu, Češka Republika – odsjek fotografija. Od 2001. do 2015. godine radila je u časopisu za kulturu fotografije – ReFoto (Beograd) na različitim funkcijama: od suradnika, zamjenika i izvršnog urednika do funkcije glavnog i odgovornog urednika od 2003 do 2011. godine. Kao izvanredni profesor predaje fotografiju na Akademiji umetnosti, Univerzitet u Novom Sadu i na Akademiji umetnosti Alfa univerzitet, Beograd. Bila je umjetnički direktor u galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda za sezonu 2016. Redovno drži predavanja o teoriji fotografije i učesnik je brojnih panel diskusija u okviru raznih festivala, radionica i kongresa posvećenih fotografiji i vizuelnim umetnostima.

Do sada je objavila preko tri stotine tekstova u časopisu Refoto, katalozima izložbi, knjigama, novinama… Bila je selektor i organizator oko petnaest fotografskih izložbi, urednik je foto-monografije “Dragoljub Tošić – Fotografije”, sarađivala je na izradi dvije knjige o fotografiji i žirirala brojne izložbe u zemlji i inostranstvu. Organizovala je fotografske radionice na temu računalne obrade fotografije ali i klasičnih fotografskih tehnika iz 19. veka. Bila je član savjeta Sajma fotografije u organizaciji galerije Artget i Kulturnog centra Beograda i član nacionalnog selektorskog tima na festivalu Rovinj Photodays.

Njen fotografski rad pretežno je posvećen subjektivnom istraživačkom radu kroz oblasti subjektivne fotografije, instalacije i iscenacije.


  • od 9 do 18.30   Fotopromenada je jednodnevna izložba na otvorenom koja se postavlja na trgu Arheološkog parka, točno ispred naše Galerije. Autori  mogu izložiti najviše šest fotografija.
  • od 10 do 14   Foto ex tempore je fotografsko natjecanje koje traje 4 sata i autori snimaju na licu mjesta na temu koju saznaju tek kada se prijave za sudjelovanje u suboti ujutro.

Sudjelovanje na Fotopromenadi i Foto ex temporeu je besplatno, ali u zamjenu za to možete  donijeti nešto od ovih potrepština: brašno, ulje, paštu, trajnu konzervu hrane, nešto za higijenske potrebe /sapun, šampon… Sve donirano proslijedit ćemo Socijalnoj samoposluzi u Rijeci. Razumijemo trenutno stanje društva i ovakvim akcijama želimo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

I nagrade koje ćemo dodijeliti na Fotopromenadi i Foto ex temporeu nisu novčane, već su nagrade struke i časti. Prijavljivanjem i sudjelovanjem na našim događanjima, autori će pokazati je li im fotografija i susret s drugim autorima važniji,  ili fotografiju ciljano rade samo  radi novčane nagrade.

Nismo mi izvan ovog svijeta i društva i ne  razvijamo neku novu utopiju kako se može živjeti bez novca. Vrlo smo realni i zato nudimo svim autorima, sudionicima Fotopromenade da istaknu cijene na svoje izložene fotografije i time otvore mogućnost posjetiteljima za kupnju, a  sebi za  zaradu.

Za sudjelovanje na Fotopromenadi i Foto ex temporeu autori se trebaju prijaviti, prijavnica se preuzima ovdje
Sve sudionike Fotopromenade i Foto ex temporea časte kavom, cappuccinom ili macchiatom 
Dario Jurjević, uvaženi član Fotokluba Rijeka i Caffe Bar Prostorija, Uzarska 17a | Trg Šišmiš, Rijeka

  • u 17 sati   „Suvremena fotografska scena“, predavanje Ivane Tomanović, profesor je na Akademiji umjetnosti, Univerzitet u Novom Sadu, gdje predaje fotografiju na departmanu likovnih umjetnosti – studijski program fotografija
  • u 19 sati   proglašenje pobjednika Fotopromenade i Foto ex temporea


Nedjelja, 24. 9. Rječina photo tour, izlet tokom Rječine  ODGAĐA SE RADI NAJAVE LOŠEG VREMENA.

Novi termin izleta na Rječinu bit  će naknadno objavljen.Srijeda, 27. i četvrtak, 28. 9. od 18 do 20.30 sati  RADIONICA STUDIJSKOG SNIMANJA, voditelj radionice je iskusni fotografski autor Petar Fabijan

Petar Fabijan rođen je 26.01.1980. u Rijeci, Hrvatska. Prve fotografije snima uz pomoć oca koji ga uvodi u svijet fotografije. Jednogodišnje fotografsko obrazovanje stjeće na Mounds Park Academy, u američkom gradu St. Paulu u Minnesota.

Godine 1999. odlazi na studij fotografije u Padovu i tu na Istituto Superiore di Fotografia & Arti Visive nakon dvije godine stječe zvanje profesionalnog fotografa.

Nakon studija radi u Italiji kao asistent u fotografskim studijima Quasar te na posebnim projektima Novog lista gdje se 2002. i zapošljava te preuzima vođenje fotografskog studija. Surađuje s časopisima, marketinškim agencijama, izdavačkim kućama… Snima kalendar Riječki dečki (2002. i 2003.), sudjeluje na grupnim izložbama Suživot različitosti i Cro press foto. Godine 2004. otvara prvu samostalnu izložbu Druga strana UNIMA-e u Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci, za koje iste godine snima kalendar s motivima lutaka te nastavlja višegodišnju suradnju.

Sudionici radionice imaju priliku učiti od vrhunskog stručnjaka kako uz postojeće svjetlo raznim i jednostavnim dosjetkama napraviti sjajnu fotografiju. Svjetlo je osnovni agens fotografije, kako ga prepoznati i suvislo koristiti? Uvijek uči od najboljih.

Ovdje preuzmi  prijavnicuUtorak, 26. 9. 2017. u 19 sati, Galerija Principij

AUTORSKO PRAVO

Predavanje o ovom aktualnom problemu održat će Igor Nobilo

Ulaz je slobodan

Iskustvo skupljeno kroz 20 godina fotoreporterskog rada, tijekom kojih je 5 godina vodio nacionalnu udrugu fotoreportera, Igor Nobilo pretočio je u zvanje jedinog Stalnog sudskog vještaka za fotografiju. Ujedno je i majstor fotograf, obrtnik te voditelj fotografskog turizma. Radeći za najveće nacionalne medije (Večernji, Jutarnji, Gloria) upoznao je brojne kolege i uvidio da ih često muče osnove njihovih prava, ali i obaveza u fotografskom poslu. Mnogima je pomogao u osnovama pokretanja fotografskog biznisa te proširio edukacijsku komponentu s radionicama o autorskim pravima. Cilj takvih radionica je širiti znanje kako bi se fotografi osvijestili o svojim pravima te nastupali češće zajedno u borbi za bolje uvjete rada, no dodatni bonus je i edukacija trećih strana koje u svom poslovanju koriste fotografije te jednako moraju poznavati prava i obaveze u pogledu autorskih prava.

Radionica o autorskim pravima pokriva osnovne pojmove koji bi svi trebali poznavati, daje praktične primjere iz prakse te kao bonus prikazuje kako postaviti novi biznis na zdrave noge. U program je uračunato vrijeme za pitanja publike jer mnogi imaju specifična pitanja koja su vrlo često zanimljiva svima.

 

Komentari su zatvoreni