URBAN Photo Awards

  GALERIJA PRINCIPIJ, Pod voltun 4, 20. – 30. 8. 2018.

URBAN Photo Awards je međunarodni fotografski projekt koji organizira Udruga za kulturni aktivizam dotART iz Trsta. Od 2011. godine, kada su počeli s radom,  nekoliko je desetaka tisuća fotografskih autora sudjelovalo u  njihovim programima. U suradnji s njima u Galeriji Principij ugostit ćemo četiri pobjednika ovogodišnjeg  URBAN  Photo Awardsa. To su: Bruno Houdayer, Michele Grassi, Paolo Romani i Sandro Di Camillo.


Bruno Houdayer je francuski vizualni umjetnik i kreativni dizajner. Njegov fotografski rad  na granici je  između figurativne i apstraktne fotografije.  Njegova umjetnička, slikarska vizija nastoji kontinuirano istraživati svjetlost, teksturu, općenito strukturu slike.  Tijekom realizacije svojih slika umjetnik želi podijeliti emocionalni i vizualni osjećaj nutarnjega  i  vanjskoga mira: “Cilj mi je umjetnošću ponuditi mir i energiju”, kaže on i nastavlja, “zato volim kroz  izvedbu mog rada, podijeliti svoje  iskustvo meditativnog i više senzorskog putovanja s mojim gledateljima.”


Michele Grassi , rođen 1975. u Reggiu Emilia, diplomirao je u području kemije, ali ga strast odvodi u fotografiju. Pored svog umjetničkog rada sudjeluje i koordinira niz predavanja  o fotografiji.  Redovno sudjeluje na raznim izložbama, uključujući gotovo sva izdanja od Fotografije Europea, Reggio Emilia.

Na ovoj izložbi se predstavlja s  nizom fotografija koje propituju neizbježnu potragu za malim privatnim prostorom u globaliziranom prostoru jedne od najvažnijih metropola svijeta, u New Yorku.  U potrazi  je za malim prostorima, materijalnih ili nematerijalnih “granica” unutar kojih će se poštovati privatnost pa makar i samo nekoliko trenutaka.


Paolo Romani rođen je u Rimu i trenutno radi na dugoročnom projekti o svom rodnom gradu Rome Otherwise.   „Ovaj projekt ima za cilj pokazati rodni grad počevši od riječi “inače”. To je zato što su milijuni ljudi fotografirali Rim, pa pokušavam prikazati Vječni grad na drugačiji način. Ovo nije  klasična ulična fotografija, a nisu niti razglednice poput slika sa specijalnim efekatima. “Inače” je zbog analogne kamere koju većinu vremena koristim, kamere koja snima  u kvadratnom formatu. “Inače” je zbog neobičnih mjesta i / ili situacija koje pokušavam snimiti. Moja je namjera pružiti pravu različitu ideju ovog dobro poznatog grada korištenjem  klasične analogne tehnologije u kojoj eksperimentiram s tehnološkom obradom materijala te snimajući različitim brzinama zatvarača.“


Sandro Di Camillo  talijanski je fotograf čiji rad se zasniva na eksperimentu istražujući fotografski jezik prvenstveno kao kreativni alat. Studirao je u Accademia di Belle Arti di Roma (1999.-2004.), a 2007. diplomirao na Institutu za fotografiju i komunikaciju Integrata di Roma.  Projekt Via Rupta s kojim se ovdje predstavlja je niz fotografija, niz slika, fragmenata  putovanja, nepovezanih, ponekad shizofrenih, daleko od logike putnika u klasičnom smislu. Ovdje se  govori o putovanju koje je neophodno, ali ipak nepoželjno i nesputano, s odredištem koje ima više mitološko poetičkih osobina primitivnog vjerskog rituala nego pozicije koja se može osvojiti u 21. stoljeću. Ovo je jedinstveno putovanje, moderno, čiji jedini smjer leži u samom putovanju dok se razvija, stvarajući “vlastite rute” koje se ne mogu prikazati niti pronaći na bilo kojoj karti.

 

Komentari su zatvoreni.