ŠKOLA FOTOGRAFIJE

 

Fotoklub Rijeka pokreće vikend radionicu

ŠTO JE TO FOTOGRAFSKI  APARAT I KAKO GA KORISTITI?

PETAK, 28. ožujka u 19 sati do 21.15 sat

SUBOTA, 29. ožujka od 10 do 13 i od 14 do 16.15 sati

Što danas znači educirati se u području fotografije? Ovo pitanje nameće se samo od sebe imajući na umu sveprisutnu savršenu digitalnu tehnologiju i prateće informatičke alate. Hoću reći da, bez ikakvog fotografskog predznanja, današnji će „imatelj  aparata“ napravit  sasvim korektnu  fotografiju. Ograničenja nema; kartice za pohranu su sve većeg kapaciteta, a aparati jednostavniji i pouzdaniji za rukovanje. U ovakvom tehničko-tehnološkom okruženju svi stječu dojam da razumiju i znaju fotografirati. Međutim, vrlo brzo, u pregledavanju namnoženih fotografskih slika dolazi do zbunjenosti, do neke vrste zamora. Dakle, mogućnosti aparata i kapacitet kartice omogućili su beskonačno «škljocanje» bez dodatnog troška. To je neka vrst zavedenosti  sa suvremenom svemogućom tehnikom. Ključni moment je kada taj „zavedeni imatelj aparata“ sjedne za računalo i krene prelistavati beskonačni niz svojih snimaka i kada prođe uzbuđenje i radost prvog «čitanja», počinje kritički sagledavati snimljeni materijal i shvaćati da njegove fotografije  nisu onakve kakvim ih je on zamišljao, niti onakve kako ih je vidio u trenutku snimanja –  aparat ih je drugačije realizirao. I sada nastupa razočaranje i neka vrst snimateljske dezorijentacije.

Dakle, što se desilo sa svim ovim novim snimateljima? Oni nisu razumjeli fotografsku sliku kao likovno djelo i kao medij, a data im je mogućnost da naprave korektnu fotografiju u tehničkom smislu. Pored nerazumijevanja fotografije kao medija i kao likovnog djela, novi snimatelji ne razumiju niti kako funkcionira fotoaparat. Upravo na ovim važnim momentima Fotoklub Rijeka bazira svoju Školu fotografije.

U programu prvog stupanja polaznici Škole najprije se detaljno upoznaju s fotoaparatom, njegovim funkcionalnim dijelovima te kako ih suvislo koristiti. Cijeli proces se odvija kroz praktične vježbe snimanja.

Polaznici će usvojiti pojmove, svrhu i funkciju:

1.      Podjela fotoaparata /kompaktni, DSLR/ ograničenja i prednosti

2.      OBJEKTIV, vrste i karakteristike

3.      ZASLON-BLENDA, što je to i čemu služi?

4.      ZATVARAČ-ZASLON, što je to i čemu služi?

5.      EKSPOZICIJA, i to trebam naučiti.

6.      ISO, što je to? kada i kako koristiti?

7.      WHITE BALANCE, što i to moj aparat ima?

8.      NAČINI SNIMANJA:  A; P; AV; TV;M  /Auto mod,  Aperture priority,  Schutter priority/

9.      SUSTAV IZOŠTRAVANJA:   AF i MF

10.   VRSTE I VELIČINE SENZORA

11.   FORMATI ZAPISA (RAW, JPG)

12.   MJERENJE SVJETLA

13.   DUBINSKA OŠTRINA

Sudionici obavezno trebaju popuniti prijavnicu i vratiti ju organizatoru. Cijena edukacije je 300 kn i uplaćuje se na račun Kluba kod  Erste banke  2402006 – 1100135039   U stavci model treba upisati dvije 00 a poziv na broj upisati svoj OIB a u  rubriku svrha uplate treba napisati  Škola fotografije 2014. Kopiju uplatnice treba predati tajnici Kluba na prvom predavanju.  Dodatne informacije na fotoklubrijeka@net.hr ili 095 913 17 69

Komentari su zatvoreni.