PHOTORI 2019.

Riječki festival fotografije već desetu godinu ga provodimo u organizaciji Fotokluba Rijeka. U okviru ovoga projekta realizira se niz akcija fotografske provenijencije, predavanja, izložbe, radionice, susreti s autorima, promocije časopisa i fotografske literature, demonstracija fotografske opreme i pribora itd. Sva događanja su koncipirana i organizirana tako da na njima mogu sudjelovati svi znatiželjnici kojima je interes fotografija kao  profesionalno ili hobističko opredjeljenje. Nema niti dobnih ograničenja svi mogu sudjelovati od školskog uzrasta do zrele dobi te  birati program PHOTORI-a kojeg mogu u cijelosti ili samo neke njegove elemente pratiti ovisno o osobnom senzibilitetu.

SPARTANCI I VESTALSKE DJEVICE

Galerija Filodrammatice od 5. do 14. rujna 2019.

Vladimir Tatarević, oslanjajući se na povijesne i mitološke paradigme, fotografira suvremene Spartance i vestalke. Pitanje je imamo li danas uopće Spartanaca i vestalki u njihovoj povijesnoj projekciji? To ne znam, ali znam da ih imamo u evoluiranom statusu kako to priliči svemu onome što je podložno evoluciji.  Tatarević vrlo smišljeno u pristupu fotografske interpretacije jasno razdvaja status muškarca i žene.

ČITAJ VIŠE

ENERGIJA PROSTORA  HELLERAU

Stefanie Minzenmay višestruko je nagrađivana njemačka autorica koja živi i radi u Neussu. Autorica s visokim stupnjem senzibiliteta na originalan i autonoman način  pristupa temama i problemima iz svakodnevnoga okruženja. Serija fotografija  naziva Hellerau, koju pokazujemo na ovoj izložbi, nastala je  na autoričinu nagradnom rezidencijalnom boravku u  Europskom centru umjetnostiHELLERAU u Dresdenu.

ČITAJ VIŠE

Predavanje: Fotografija kao kreativna platforma – što je to umjetnička fotografija?

Galerija Principij, 10. 9. 2019. u 20 sati

Predavač, Borislava Božića,prof.

Fotografija je danas najprisutniji i najdostupniji vizualni medij kojim se bave milijuni i milijarde ljudi i mnogi od njih sebe imenuju umjetničkim fotografom. Fotografija je stvorena tek prije 180 godina s ciljem da vjerno prenese vizualnu stvarnost koja nas okružuje. Namjera prvih autora, tj. izumitelja fotografije nije bila umjetnička već dokumentarna fotografija. I dugo fotografija nije pripuštana u muzeje i galerije s drugim likovnim praksama kao njima ravna likovna stvaralačka platforma.

ČITAJ VIŠE

TKANINE OTPORA I POSLJEDNJI SVJEDOCI

U Galeriji Principij od 14. do 30. rujna 2019. postavljene su dvije izložbe u organizaciji Documente iz Zagreba

U sklopu izložbe „Tkanine otpora: glasovi žena“  izložena su djela iz međunarodne zbirke „Tkanine sukoba“ Istovremeno će se održati otvaranje fotografsko-dokumentarne izložbe pod naslovom „Posljednji svjedoci“ posvećene sjećanju na internaciju u talijanskim fašističkim logorima.

ČITAJ VIŠE

MISTERIJ ADRIANINOG SVJETLA

Izložba Adriane Kaštelan u privremenoj galeriji KORZO 26C, Korzo 26 c Rijeka, od 17. do 24. 9. 2019.

Na ovoj izložbi predstavljamo  istinsku, samozatajnu, mističarku svjetla, života i životnih snova. Pričamo o autorici koja,  kao izvanvremensko biće  nevidljivom mrežom svoje duhovnosti,  s lakoćom sapinje svjetlo u njegovoj božanskoj pojavnosti.  Misterij svjetla Adriana Kaštelan razotkriva nam i tumači kroz motive svoga svakodnevnog okoliša. Ona je prosvjetna radnica i s ljubavlju kakvu učiteljica mora imati svakodnevno ulazi u razred i s radošću poučava djecu.  Koliko god je posvećena i odgovorna u svome učiteljskom poslu,  strast je svakodnevno odvodi u magijski prostor fotografije.

ČITAJ VIŠE

VOJA MITROVIĆ

Utorak, 17. 9. u 19 sati projekcija filma u Galeriji Principij projekcija  dokumentarnog filma o Voji Mitroviću, najboljem laborantu u Parizu koji je radio za sve važne svjetske fotografske autore druge polovine dvadesetog stoljeća.

U tami komore jedne od najuglednijih fotografskih laboratorija svih vremena “Pikto” u Parizu, nastale su najpoznatije crno-bijele fotografije 20. i 21. stoljeća.

Slavna fotografska imena od Kartije-Bresona, preko Man Reja, Helmuta Njutna, do Jozefa Kudelke i Dejvida Linča povezuje jedno ime – Voja Mitrović.

Poslije projekcije razgovor o fotografiji.

MAKEDONSKA FOTOGRAFIJA

U Državnom arhivu Rijeka, Park Nikole Hosta 2

Predstavljamo tri izložbe:

AKTUALNI TRENUTAK SUVREMENE MAKEDONSKE FOTOGRAFIJE

Skupna izložba Foto saveza Makedonije

Izložba foto saveza Makedonije je zapravo izbor 30 autora koji su izazvali našu pažnju u ovom AKTUALNOM MOMENTU, a cilj nam je da u budućnosti proširimo ovaj izbor s novim autorima i novim radovima.

ČITAJ VIŠE

KOZAR SUMRAKA I KOZAR ZORE

Izložba Bore Rudića

Boro Rudić je pripovjedač svjetlom. I pripovjedač sjenkom. Dopisnik sa onog pravog poprišta života. Ne promiče mu ni titraj svjetla, ni tamni val guste tmine. Jedan od najtrofejnih fotografa u Makedoniji, sa više nagrada i priznanja nego što ima godina. Boro Rudić je umjetnik od onog najrjeđeg i najplemenitijeg kova.

ČITAJ VIŠE

“33”

Izložba Kirila Štrkova

Fotografije Kirila Štrkova nastale su na klasičnoj tradiciji fotografskog medija. Odaju vrsnog poznavatelja njegovih tehničkih mogućnosti, ali i njegove povijesti. One baštine od fotografije 1930-ih godina pejzažima na kojima atmosferu postiže bogatstvom polutonova.

ČITAJ VIŠE

RJEČINA PHOTO TOUR,  22. rujna 2019.

Rječina

Fotoklub Rijeka organizira Rječina photo tour /fotoizlet/ na kojem mogu sudjelovati svi fotografski autor neovisno jesu li ili nisu članovi  našega Kluba.

ČITAJ VIŠE

MOĆ FOTOGRAFIJE – TITO I FOTOGRAFIJA

Projekcija filma i predavanje g. Petra Trinajstića

Govoriti o fotografiji  kao „tehnološkom oku“, a da pritom ne govorimo i o njegovoj  moći, odnosno da se ne upitamo tko ima moć da „okom kamere“ nameće svoj stav kao dominantnu, pouzdanu ili neutralnu perspektivu kojom  afirmira stvarnost konstruiranjem povijesti i sjećanja, promiče određeni politički i etički stav.

ČITAJ VIŠE

FOTOPROMENADA I FOTO EX TEMPORE

FOTOPROMENADA

Subota, 28. rujna 2019. od 9 do 18 sati, Rijeka, Arheološki park Fotopromenada je jednodnevna izložba fotografija na otvorenom. Izlazimo iz naše galerije na prostor Arheološkog parka.

FOTO EX TEMPORE

Subota, 28. rujna 2019. od 9 do 14 sati, Rijeka, Arheološki park Na Foto ex temporeu mogu sudjelovati svi – nema ograničenja. Autori se moraju prijaviti putem prijavnice za sudjelovanje  i mogu početi fotografirati  tek nakon registracije u subotu, 28. rujna na prijemnom pultu na Arheološkom parku.

ČITAJ VIŠE

Komentari su zatvoreni.